Vaccinatie tegen COVID en griep

Beste patiënten,

De volgende vaccinatieronde tegen COVID-19 en de griep staan voor de deur.

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra voor COVID vaccins. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. Vandaar dat we jullie willen informeren over de huidige vaccinatiestrategie.  

Wie?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat kwetsbare personen zich opnieuw laten vaccineren tegen COVID-19 en de griep. Het gaat hierbij om de volgende groepen: 

– Iedereen vanaf 65 jaar 

– Personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra 

– Zwangere vrouwen 

– Obese personen (BMI >40) 

– Personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen 

– Personen met een verzwakte immuniteit 

Ook aan personen die veel contact hebben met deze kwetsbare groepen wordt aangeraden zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en de griep.  

COVID-19-vaccins zullen niet alleen voor de genoemde risicogroepen maar voor iedereen beschikbaar zijn, ook voor wie het niet uitdrukkelijk aanbevolen is. 

Waar en wanneer?

Als huisarts zullen wij de COVID-vaccins bestellen en toedienen vanaf half september. Er werden vaccinatie momenten voorzien ’s middags en ’s avonds op de praktijk, maar gezien de grote vraag was dit niet voldoende. Daarom wordt er een extra vaccinatie dag georganiseerd op 21 oktober in de parochiezaal. U zal hiervoor zowel online via de website als telefonisch via het secretariaat een afspraak kunnen maken.

Voor de griepvaccins is de beste periode in november tot begin december. Vandaar dat er 2 dagen worden voorzien in de parochiezaal namelijk 5 november en 2 december. Ook hier dient u een afspraak te maken. Het griepvaccin dient u eerst bij de apotheek te gaan halen.

Voor het vaccineren op deze dagen zal u niets moeten betalen, we bieden dit gratis aan. Naar vaste gewoonte vragen we u om uw eID-kaart mee te nemen, makkelijke kledij aan te doen en na de vaccinatie nog 15 minuten te wachten

Welk vaccin?

Bij deze vaccinatieronde wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de nieuwste virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin. 

Hopelijk hebben we jullie hiermee voldoende informatie gegeven.

Met vriendelijke groeten,

Huisartsenteam Den Els