Hoe kan je nagaan of je op de lijst van risicopersonen staat?

Vanaf 8 april 2021 kan je zelf nakijken of je op de lijst van risicopatiënten staat, via www.myhealthviewer.be
Vanaf 8 april 2021 kan je ook via de website van je verzekeringsinstelling (ziekenfonds), algemene informatie verkrijgen. Ook je huisapotheker kan je informatie geven over de selectie van de risicopatiënten en over je eigen situatie. Je ziekenfonds en huisapotheker kunnen je niet toevoegen op de vaccinatielijst.

We vragen je dus om met de eenvoudige vraag: ‘Sta ik op de lijst?’ niet naar je huisarts te bellen.
Als je een vaste huisarts hebt, die dus je Globaal Medisch Dossier (GMD) bijhoudt, dan hoef je niets te doen. Je kan dan gewoon je uitnodiging afwachten. Ontvang je geen uitnodiging? Je kan dat beschouwen als een goed teken. Het wil zeggen dat je niet tot de risicogroepen behoort, en dat het risico op zware complicaties bij een besmetting met COVID-19 voor jou laag is.

Wat als je niet op de lijst staat en toch een verhoogd risico loopt?
Er is een kleine kans dat je een risicopatiënt bent, en dat je ook eind april niet op de lijst van je verzekeringsinstelling (ziekenfonds) voorkomt. Zo houden de verzekeringsinstellingen geen rekening met alle nieuwe informatie na 1/7/2020. Enkele andere voorbeelden zijn: je bent zwaarlijvig (obees), maar hebt hiervoor nog nooit een huisarts geraadpleegd. Of je hebt een hoge bloeddruk, maar neemt hiervoor geen medicatie die wordt terugbetaald.
In dat geval maak je best een afspraak met je vaste huisarts. Deze kan je altijd toevoegen aan de lijst met risicopatiënten, ook na april. Mensen zonder vaste huisarts maken best een afspraak met een huisarts naar keuze, zodat deze een medisch dossier kan opmaken en je kan toevoegen aan de lijst. Zo word je sneller uitgenodigd dan je leeftijdsgenoten zonder risico aandoening.